10570363_909110722451258_5512974135975881347_n.jpgSzeptember 24-én ismét magyar fiatalok hangjától volt zajos a Maiden Lane 10. A nyári szünetről visszatérve a Hungarian Cultural Centre adott otthont a londoni magyar szakkollégiumnak, ahol ezúttal Szabadhegy Péter londoni nagykövet és Gelsey Vilmos bankár (az UniCredit tanácsadója, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke) beszélgettek.

Gelsey Vilmos neve ismerősen csenghet londoni-nagy-britanniai berkekben: még a második világháború alatt emigrált Londonba, s azóta is fáradhatatlanul dolgozik, mint – ahogy néhányan emlegetik – Magyarország nem hivatalos nagykövete. Majd’ kilencvenhárom éves kora ellenére még mindig reggel négykor kel, így nem hangzik hiteltelenül a szájából a tanács: ha valamit el akar érni az ember az életben, egyetlen előírást kell követni: dolgozni kell.

Londonba kerülése, ahogy a Szabadhegy Péterrel folytatott beszélgetésből kiderült, éppoly hihetetlen volt, mint pályájának további szakasza: a határon „ellenséges nép” fiaként feltétel nélkül engedték át, miután elmondta, hogy ő az ifjúsági magyar golf bajnok, s Nagy-Britanniába is csak ez a passziója csábította. (Azt persze elfelejtette említeni, hogy egyedüli golfozóként e címet ő adományozta magának…) Így lehetett, hogy miután Cambridge-ben az általa „szexinek” nevezett vegyészmérnöki szak után – szintén kalandos úton, s kis szerencsével – az Imperial Chemical Industriesnél (ICI) kezdett el dolgozni. Mikor ambíciója meghaladta lehetőségeit, egy ismerőse tanácsára szakmát váltott, s bankárrá avanzsált, dolgozott Londonban és Bécsben.

A beszélgetés-anekdotázás remek hangulatban telt. Nem csupán egy hihetetlen karrier pillanataiba nyerhetett betekintést a HCC-KÜMA Szakkollégium közönsége, de a karriert kiegészítő hihetetlen magánéletbe is: elvégre nem mindenkinek volt része abban a szerencsében, mint Gelseynek: táncolt II. Erzsébet királynővel, még hercegnő korában táncolt.

Már későre járt, mikor – szinte végszóként – Gelsey megosztotta a közönséggel édesapja három tanácsát: félévente fogorvoshoz kell járni, az angol lányoknak nem szabad ígérni semmit sem (mert előfordulhat, hogy komolyan veszik!) – és: ha nagy bajba kerülne, terelje a sportra a szót.

Mi is ezzel a gondolattal szeretnénk sikeres új tanévet kívánni mindenkinek, és ne feledjétek, novemberben ismét találkozunk!

Gelsey Vilmos (nemzetközileg ismert nevén William de Gelsey), az UniCredit CAIB Securities elnöki tanácsadója, továbbá a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke. William de Gelsey 1921-ben született magyar-brit közgazdász, Henry de Gelsey báró és Marguerite de Gelsey báróné gyermeke. A budapesti Királyi Egyetemi Katolikus Gimnáziumban tanult, majd apja nyomdokain haladva a cambridge-i Trinity College-ban szerzett természettudományi mesterfokozatot, majd az Imperial Chemical Industries cégnél szerzett szakmai gyakorlatot. William de Gelsey 1960-ban fordult a befektetési banki tevékenység felé. Előbb a Hill Samuel & Co ügyvezető igazgatója lett, később az Orion Royal Bank nevű jelentős nemzetközi konzorciális (NatWest/Chase/WestLB/Royal Bank of Canada/Credito Italiano/Mitsubishi Tr) befektetési bank ügyvezető igazgatója, majd elnökhelyettese. 1988-ban költözött Bécsbe, ahol a mai UniCredit Bank (korábbi Creditanstalt) tanácsadója lett.

Szabadhegy Péter Magyarország londoni nagykövetének felmenői között számos előd szolgálta az országot. Családja nemesi címét 1686-ban Szabadhegy János érdemelte ki a törökök ellen vívott hősi küzdelmeinek jutalmául. Szabadhegy Péter szülei 1956-ban emigráltak az Egyesült Államokba, New Yorkban találkoztak és kötöttek házasságot. Szabadhegy Péter summa cum laude végezte tanulmányait a New York-i Állami Egyetemen, mesterképzést a Londoni Gazdasági Egyetemen (LSE) végezte, majd három évig tanult a Chichago-i Egyetemen. Több szervezetnek is tagja volt az elmúlt évtizedben, ilyen például a Helikon könyvkiadó, a Heti Válasz magazin, a Borbarát magazin, a vendegvaro.hu turizmus-portál vagy a Move & Walk szervezet, ami konduktív oktató programot kínál fogyatékkal élő személyek számára. Szabadhegy Péter öt évet töltött a Chemical Banknál New Yorkban, ahol kockázatelemzőként dolgozott. 1991-ben kezdett el dolgozni a Deloitte & Touch-nál, ahol neki köszönhetően épült fel a magyar bankszektorra fókuszáló tanácsadói részleg. 2012-ben kezdett dolgozni a Budapesti Városüzemeltetési Központnál. A Máltai Szeretetszolgálatnak jelenleg is az egyik kommunikációs vezetője Magyarországon. Elnökségi tag a Fulbright Bizottságnál, tagja a Rotary International-nek, melynek 2007-2008-ban elnöke volt, és alapító tagja a Family Business Network-Hungary-nek. Diplomáciai tapasztalatait a Máltai Lovagrend aktív tagjaként szerezte.

(Az önéletrajzok forrása a kitekinto.hu, a kép forrása a Hungarian Cultural Centre)

A bejegyzés trackback címe:

https://kuma.blog.hu/api/trackback/id/tr26740273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása