1482898_552146238213617_1155674864_nxs.jpgÖtletei mindenkinek vannak, szólt beharangozásunk keddi eseményünk, a KÜMA Start-up Nation of Hungary előtt, és a mondás ismét beigazolódott: a megjelentek nagy többsége kiváló ötleteket hozott, melyekből Start-up vállalkozásokat lehet építeni.

Az este alapvető célja az volt, hogy lehetőséget biztosítsunk fiatalok számára, hogy kibontakoztathassák tehetségüket és megoszthassák ötleteiket vagy együttes erővel újakat dolgozzanak ki. Mindez szorosan összefonódik a KÜMA alapvető céljaival, hiszen a Start-upok növelik az ország versenyképességét és vonzerejét a külföldön végzett magyar diákok számára.

Szórádi Bence előadásával kezdődött az este, aki a saját életéből kiragadott mozzanatokon keresztül mesélte el, hogy hogyan lett az Év Fiatal Vállalkozója. Szerény emberről lévén szó, ez utóbbiról csak annyit mondott, hogy pont ugyanannyira tudja miért kapta a díjat mint amennyire mi, de azért előadása során egyre nyilvánvalóbb lett, hogy nem véletlen a dolog. Elvégre nem sok ember alapított “vállalkozást” már általános iskolában arra, hogy a méregdrága footbageket a nagyi le tudja gyártani, és nem mindenki tudja alkalmazni édesanyját a saját cégében 24 évesen. Miután megosztotta velünk életfilozófiájának egy-két elemét, valamint azt, hogy szerinte mi vezet a sikerhez, már szinte természetesnek tűnt, hogy a diplomájának megszerzése utáni évben 100 millió forintot ugrott a cége bevétele. Ugyan a rendezvényen megjelentek egy kicsit előrébbről kezdték, de az előadás sok tanulsággal szolgált a számukra.

A prezentáció után összegyűjtöttük a résztvevők Start-up ötleteit, majd a négy legjobbat kiválasztva színkódolt csapatokba rendeződtünk köréjük. Minden csapat 40 percet kapott az adott ötlet kidolgozására, és egy rövid prezentáció elkészítésére. A feladat végső soron az volt, hogy adják el az ötletet, mintha a másik három csapat befektetőkből állna, az este végén pedig szavazással dőlt el, hogy melyik csapat, melyik ötlet bizonyul a legéletképesebbnek.

A kék csapat kezdett, a DOKI-app nevű okostelefon alkalmazásukkal. A név alapján talán nem meglepetés, hogy ötletük a mobilalkalmazás-világ legkiaknázatlanabb szegmensét, az egészségügyi appokat célozta meg. Az ötletük szerint (egy bizonyos előfizetési díjért cserébe), akár élő videostream-en, akár képeken keresztül tudnánk kommunikálni az orvosunkkal. Ezzel természetesen rengeteg idő és energia lenne megspórolható mind az orvosoknak mind magunknak, és még a váróteremben ránk leselkedő vírusokat is kikerülhetnénk. A rövid prezentáció után kérdések tömkelegét zúdította rájuk a többi csapat, ami talán nem is annyira meglepő, hiszen manapság még a világon mindenhol szokatlannak és nem tökéletesen kifejlettnek mondhatóak a hasonló jellegű alkalmazások.
 
Utánuk következett a piros csapat, amelynek én is tagja voltam, MyEvent nevű ötletünkkel. Valójában maga az ötlet nem is volt a miénk, hiszen a fekete csapatban helyet foglaló Janinak volt annyi, hogy jutott nekünk is, de mi dolgoztuk ki. A MyEvent röviden egy eseményszervezésre koncentráló webes felület lenne. A kiindulási alap a Facebook eseménykezelése volt, ami amennyire jó, annyira rossz is. Azt vettük alapproblémának, hogy akármilyen eseményről van szó, nem ritka, hogy visszajelölnek 100-an de csak 15-en jönnek el (vagy fordítva), ami nagyon megnehezíti a szervezést. Azt találtuk ki megoldásként, hogy legyen egy felület, ahol a potenciális résztvevők megmondhatják, hogy mennyire valószínű, hogy tényleg megjelennek. Ha csak talán akkor 60%, ha nagyon valószínű, akkor 85%. Ehhez párosulna az, hogy ha elmegy valahova, és ott becsekkol (akár FourSquare-en akár máshogy), akkor növekszik az ún. megbízhatósági index-e, ha pedig ígéri, hogy megy, de mégsem, akkor természetesen csökkenne. Ebből a kettő számból az eseményszervező némi statisztikai ismeretekkel elég pontosan meg tudná becsülni, hogy hány emberre tervezzen. 

1535415_552146344880273_1026715977_n.jpg
Utánunk jöttek a feketék, Jani egyik másik projektjével, az Ebook 2.0-val. Ez egy nagyon izgalmas kezdeményezés, ami az Ebook-ok piacát forradalmasítaná. Az Ebook 2.0 a szemmozgást követve pontosan tudná hol tartunk az adott könyvben, és az olvasott rész hangulatának, történéseinek megfelelő zajokkal, effektekkel, egyszerű zenei aláfestéssel tenné színesebbé az olvasás élményét. Az alapgondolat az, hogy amennyivel jobb a hangosfilm mint a némafilm, annyival jobb lenne, ha az olvasás is interaktívabb lenne. Mint minden más csapat, ők is a rövid prezentáció - végtelen kérdések formátumot követték, de talán ebbe sikerült a legkevésbé belekötnie a többieknek. Látszott, hogy Jani ezt sokszor végiggondolta már, és megvan a komoly elképzelése a dologról.

Végül utolsónak a zöld csapat került sorra, akik az este elején Art-Profil, később GLOB-artra cserélt fantázianevű Webshop-jukat mutatták be. Ez egy exkluzív művész-műgyűjtő kapcsolatot biztosító mobil-alapú rendszer lenne, amit a globálissága, és személyessége tenne különlegessé. Visszatérő példájuk volt a művészi köcsögét Ausztráliában eladni szándékozó vidéki bácsika, akinek így nem venné el az idejét a hobbija, a művészet az igazi megélhetéstől.  Emellett akár arra is lehetőséget nyújthatna a GLOB-art, hogy a köcsögök megszületését végigkövesse a megrendelő. Az este ezen pontján már olyan késő volt, hogy Bencétől is elcsíptünk egy ásítást, de a prezentáció ennek ellenére nagy érdeklődést váltott ki. Itt vettem észre először, hogy a Kuplung Klub pultoslányai is mozdulatlanul figyelnek.

Az utolsó előadást a végső szavazás követte, melyen mindenki egyénileg adta le a voksát a neki leginkább tetsző ötletre. Talán a várakozásoknak megfelelő volt, hogy a fekete csapat hamar elhúzott az új művészeti ágat teremtő Ebook 2.0-jával, de a zöldek és művészeti Webshopjuk ott loholt a nyakukban. A végén igazságosnak mondható döntetlen született, így mindenki boldogan mehetett haza. Aki nyert azért, aki pedig nem, az is értékes visszajelzéseket, további útmutatásokat és ismertségeket szerzett.

Mi, a KÜMA részéről alapvetően fontosnak tartjuk, hogy legyenek ilyen rendezvények, hiszen a Start-upok alapja az interakció. Az, hogy a megfelelő ötletek találjanak megfelelő embereket és fordítva; az, hogy a vállalkozó kedvű, innovatív magyar fiatalok magukhoz hasonlóakra leljenek. Szórádi Bence mondta még az este elején, hogy ha folyton valakit követünk, akkor legfeljebb másodikok lehetünk, ez matematikailag be van bizonyítva. Ha valaki mögött megyünk, nem lehetünk előtte, egyszerű ez, mint a szög.  Az ilyen gondolkodású fiataloknak kell egy olyan közeg, ahol egymást segíthetik előre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kuma.blog.hu/api/trackback/id/tr895703551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása