A Kümáról, röviden

A Küma egy külföldön tanuló egyetemisták által kezdeményezett diákszövetség, innen ered nevünk is: Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Szövetsége. Három fő célkitűzéssel jöttünk létre:

  • segíteni szeretnénk otthon tanuló diáktársainknak, hogy külföldi tapasztalatokhoz juthassanak,
  • elősegíteni a kint tanuló diákok visszailleszkedését a magyar munkaerőpiacba, illetve
  • képviselni Magyarországot külföldön.

E célok eléréséhez -- a teljesség igénye nélkül -- tevékenységeink elsősorban adatmegosztásra, személyes tanácsadásra, illetve a hálózat különböző tagjai közt létrejövő kapcsolatok kialakítására fognak irányulni.

Ha otthon tanulsz, az sem kizáró ok: bár nevünk alapján egy, a kizárólag Magyarország határain kívül tanulók közt létrejövő hálózatnak tűnhetünk, a valóság azonban ennél kissé összetettebb... A Küma elnevezés alapítóink helyzetére utal, céljaink ezzel szemben megkövetelik, hogy tagságunkban éppúgy képviseltetve vegyenek otthon tanulók, mint külföldön élő diákok. Tagságunkat épp ezért e vonal mentén két nagy csoportra fogjuk osztani.

Másfelől szervezetünk három szintre osztjuk: a legalsó szintet alkotják azok, akik felvételi előtt állnak, középső, várhatóan legnépesebb csoportot azok, akik valamely felsőoktatási intézmény hallgatói (legyen az egyetem vagy főiskola, itthoni, vagy külföldi intézmény), míg harmadik "korosztály" a már munkába állt társaink lesznek.

A kezdetek, és a jövő

A Szövetség gondolata idén, 2012 kora tavaszán született, két Londonban tanuló magyar egyetemista hathatós segítségével. Eredeti terveink szerint a szervezet létrejövetele csak 2012 őszén lett volna esedékes, azonban a Krétakör által meghirdetett pályázatnak köszönhetően az események felgyorsultak: ötletünket papírra vetettük, majd a berlini döntő során prezentáltuk ötleteinket. Ennek sajtóvisszhangjáról bővebben facebook oldalunkon (facebook.com/kuma2012) olvashattok.

A zsűri ötletünket 5000 euróval díjazta, így most rajtunk a nyomás, hogy az elvárásoknak megfelelve megvalósítsuk terveinket. Az első év eseményei közt első helyen szerepel a már említett adatmegosztásra alkalmas honlap elkészítése, illetve feltöltése információval (értjük ezalatt például a különböző országokba való felvételik leírását, ösztöndíj lehetőségeket, stb.). Ősszel beindítjuk mentor-programunkat, jövő nyáron pedig, ha minden terv szerint halad, ti is részt vehettek majd nyári táborunkon.

Ezek tehát az első év legfontosabb pontjai, anélkül, hogy elvesznénk a részletekben. Addig is tehát várjuk kérdéseiteket email címünkön, a kuma.kerdes@gmail.com-on, bátorító lájkjaitokat facebook oldalunkon, a lelkes követőknek pedig nemrég indult twitterünket ajánljuk (@kumaszovetseg).

Külföldön tanuló diákok, szevasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kuma.blog.hu/api/trackback/id/tr684502873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása